Vilken färg borde du ha på balklänningen?

När du väljer stil inför balen behöver du förstås välja något som passar både din kropp och din färgskala. Det handlar alltså både om skärning och om färg. Den viktiga frågan är då: hur navigerar man genom djungeln av färger?

Alla kan förstås ha på sig en färg de gillar, så låt ingen säga att du inte ”kan” ha på dig något. Med det sagt är det lättare att bära upp vissa färger än andra. Det finns en stor risk att en viss färg inte passar dig, men som tur är finns det också några färger som passar dig fantastiskt. Allt handlar om din personliga färgskala, vilken stil du gillar, och dina preferenser. Några av Vogenis tips kan hjälpa dig komma fram till vilken färg som passar dig.

900x1200_0_1453776225_946

Att förstå färg

Färger handlar både om känslor och visuella effekter. Rött gör oss upphetsade medan blått lugnar oss. De olika effekterna beror på att färger har olika ”temperaturer”. Färgskalan är uppdelad i varma och svala nyanser. De varma färgerna är bland annat rött, orange och gult, vilket utstrålar energi och som associeras med sol och värme. De svala färgerna är bland annat grönt, blått och lila, som utstrålar lugn och som associeras med vatten och kyla. Därför kan rött göra oss upphetsade medan blått lugnar oss. Beroende på hur färgerna blandas kan de interagera på olika sätt med varandra, och skapa olika effekter. Analoga färger ligger bredvid varandra på färgskalan och har ofta samma temperatur, vilket gör det lätt att utstråla harmoni. Färgkoordinationen kan vara mycket vacker om det finns några små skillnader mellan färgerna. Kompletterande färger ligger däremot på motsatta sidor av färgskalan – den ena färgen är varm och den andra är sval, och bidrar därför till en stor kontrast. Om färgerna balanseras väl, i kontrollerad mängd, blir det en levande effekt.

Uppfattning är allt. Om du bär för många liknande färger uppfattas de som för trista. Obalanserade färger i kontrast uppfattas som kaotiska och överväldigande. De mest tilltalande färgkombinationerna är de som blandar värme och kyla.

Läs vidare för att ta del av Vogenis säkra tips för att välja färg.

Satsa på ”din” färg

Din hudfärg spelar en stor roll för hur en färg ser ut på dig. En tumregel är att inte välja en färg med samma nyans som dina pigment, utan en färg med samma temperatur som din underton. Min hud har till exempel en gul underton, så jag undviker guld och champagnefärgat. Däremot ser jag bra ut i svala juvelfärgade toner, som safir och smaragd. Låter det förvirrande? Oroa dig inte, jag ska förklara.

Först och främst behöver du ta reda på vilken underton och temperatur just din hud har. Här är några test som fungerar för alla hudtyper, som du kan utföra för att få fram ett pålitligt resultat.

Baspigment

Nyp dig själv på handens baksida för en kort stund. Färgen du ser är din bas! Om du ser rosa eller rött kan vissa rosa färger få din hud att se blek ut. Om du ser en persikofärgad eller ljusröd nyans kan rött få dig att se ut som om du har feber. Om du ser en grön eller gul nyans kan dessa färger få dig att se sjuk ut. Om du inte ser någon särskild färg, eller om du bara ser vitt, är du neutral och då behöver du utföra fler tester.

Försök jämföra din hud med rena versioner av olika färger. Om du tror att du har röda baspigment kan du hålla handen mot något klarrött. Om du har en röd underton kommer du se en likhet mellan din hand och det röda föremålet. Denna likhet skulle inte synas om du valde ett gult, grönt eller rosa föremål. Om du fortfarande inte är säker på din underton efter det här testet har du förmodligen en neutral underton, och då kan beige och svart få dig att se lite blek och urtvättad ut.

Underton

Ett bra sätt att avgöra din undertons temperatur är genom att testa venerna. Titta på din handled. Om venerna ser blå ut har du en sval underton, och om de ser gröna ut har du en varm underton. Om du inte kan avgöra vilken färg venerna har, det vill säga om de inte är klart blå eller gröna, har du förmodligen en neutral temperatur.

Om du inte kan se venerna kan du utföra det vita testet. Jämför då din hud mot en ren, vit bakgrund. Du kan till exempel stå framför en vit vägg eller vira vita handdukar om kroppen och håret, eller bara hålla ett vitt papper bredvid ansiktet. När du utför testet ska du titta på ditt (rengjorda) ansikte i spegeln och jämföra din hud mot det vita materialet i naturligt ljus. Om huden verkar skuggad och du kan se venerna tydligare än förut har du en sval underton. Om huden verkar ännu mer tonad har du en varm underton.

Ett exempel: De tre kvinnorna på ovan bild (S7596) påminner om varandra i hudton, men skiljer sig åt i undertoner. Kvinnan till vänster har en svalare underton, kvinnan i mitten har en neutral underton, och kvinnan till höger har en varmare underton.

Sammanfattning

Att bära samma färg som ditt baspigment innebär att du inte skiljer de analoga färgerna åt, vilket ger ett blekt resultat. Bär färger som liknar din undertons temperatur. Att bära den motsatta temperaturen kan resultera i en stark kontrast som verkar överväldigande.

Hårfärgen påverkar förstås också vilka färger du passar i. Brunetter kan (lyckligtvis) bära många olika färger, men brukar se fantastiska ut i rött. Blondiner passar fantastiskt bra i svart samt ljusa, svala färger. Rödhåriga är charmiga i pastellfärger och turkost. Personer som har färgat håret i mer vågade stilar kan visa hur snyggt vitt är, eller få den unika möjligheten att matcha kläderna med håret! Om du ska färga eller slinga håret inför en särskild tillställning behöver du tänka på det när du handlar, så att den nya frisyren inte krockar med klänningen från Vogeni som du förälskat dig i!

En ledtråd: Tänk på kläderna du redan har – vad får du mest komplimanger för? Välj färger som andra har sagt smickrar dig!

Kom ihåg den större bilden

Om du inte redan har bestämt dig för en viss färg kan du välja accessoarer, skor eller smink. Processen kan inspirera dig och få dig att välja en mer avslappnad färg.

Om du föredrar guldsmycken kan du välja en varm färg som kompletterar dina kläder, och vice versa om du gillar silversmycken. Om du vill bära ljusa skor kan du välja en klänning antingen matchar dem exakt, eller en vit klänning som framhäver skorna. Om du vill sminka dig lite mer vågat kan du satsa på en mer dämpad nyans av ”din” färg. Om du vill sminka dig diskret kan du däremot välja en lite starkare färg på klänningen. Allt handlar om balans!

En ledtråd: Behöver du fortfarande inspiration? Välj en kändis vars toner liknar dina. Spana in deras snyggaste stilar och fundera på vilka färger som skulle se precis lika fantastiska ut på dig!

Kom ihåg att ha kul!

Fråga dig själv vilka färger du gillar, vilka färger som blickarna dras till naturligt. En ännu viktigare faktor än färgen är förstås hur du känner dig i klänningen du valt. Om du älskar att bära rött men vår guide säger att du ska bära svala toner ska du förstås strunta helt i vår guide! Om du redan känner dig fin behöver jag inte tala om för dig vad du ska göra! Satsa på en klänning som gör dig rättvisa och som du verkligen trivs i.

En ledtråd: Om du inte kan välja mellan två färger kan du prova att ta hjälp av en tredje part. Visa en vän eller familjemedlem (som du vet kommer ge dig ett ärligt svar) dina två alternativ och fråga vad de tror passar dig bäst. Fråga inte vilken färg de gillar mest, för deras personliga preferenser kan då påverka resultatet. Om du känner dig lite besviken över att höra personens svar har du hittat rätt – det måste vara den andra färgen! Den här metoden har alltid fungerat bra för mig.

Letar du efter en särskild färg eller klänning? Spana in möjligheten att söka på olika färger hos Vogeni.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *